mardi 1 janvier 2008

Crayfish and oysters



If you feel like you're moving with a fog between your two ears today, be hpy that it's not worse than it is. Having all those glasses of gin and whisky even before starting to open the oysters wasn't such a good idea! Maybe you're afraid of oysters? Well, firewater doesn't make them less dangerous than they are.

And as you didn't know it, I can tell you that it's only late in the summer, at crayfish parties in Finland that you empty a little glass of vodka (Koskenkorva) with each crayfish, or as some do, with each claw. At least that's what they used to do!

The tradition cannot be transferred to other countries, nor to another kind of food. Not even on new year's eve. It's much too dangerous, much more than the oysters can ever be.

Please, don't ask me to tell you anything about a certain crayfish party in Kotka many, many years ago - I survived even though I had a real pea soup between my ears the day after. But today I can eat my oysters without fear for a fog, except on the road.

Happy new year! Without fogs of any kind.

12 commentaires:

SusuPetal a dit…

It's a tradition only the Finns can complete and survive -the drinking of Koskenkorva and eating crayfish.

Luckily no need to prove to be a Finn:))

Happy New Year, HPY!

Peter a dit…

I also learnt by experience that the Finnish tradition is 2 or even 3 vodkas per crayfish! In more civilized countries (no names) they are happy with 1!
I have now more or less given up vodkas (if not too much pushed). Wine and champagne make me happy enough!
I trust that you soon will feel fresh again (DD was driving?)! Together with delphinium, you are buidling up a funny kind of drinking reputation (more or less true)!
Once more, Happy New Year!

isopeikko a dit…

Sillä se tauti lähtee millä on tullutkin. Muistaakseni ainakin homeopaatit soveltavat tuota sääntöä, tosin ne käyttävät lantrinkia. Kannattaa ehkä kokeilla. Sitten tietäisi.

alice a dit…

Les Nordiques ont une réputation bien établie sur le sujet...Remarque, les Bretons aussi...Pour ma part, je suis incapable d'apprécier les alcools forts, je rejoins Peter avec un verre de bon vin ou une flûte de Champagne.
J'espère qu'on trouvera tous notre chemin en 2008 malgré le brouillard...

alice a dit…

J'ai oublié le principal et pourtant je n'ai rien bu! "Bonne année, bonne santé et le paradis à la fin de votre vie!" dit-on en Bretagne.

Olivier a dit…

En effet ce matin pour rentrer de chez frère, il y avait un brouillard d'enfer. Photo symbolique, pour dire que l'on rentre dans cette année 2008 dans le brouillard. Je viens de lire sur le blog de claude que tu faisais un réveillon au coca cola, j'espère que c'était pour rire.
Mes meilleurs voeux en cette année 2008.

Elegia a dit…

Sumujen silta, mysteerinen kuva. Kaunista uutta vuotta!

Mick a dit…

On the bar, one for each of you that may need it, some bitters and a slice of toast with marmalade. C'est tout!

Gerald (Ackworth born) a dit…

sounds like you had a spiffing good new year - all the best.

Lara a dit…

Happy New Year, with warm wishes, from us!

hpy a dit…

I confirm, even though it's hard to believe, that I drank CocaCola and that it didn't give me a head ache.

Cergie a dit…

En réalité la meilleure façon de réveillonner sans excés est de réveillonner durant trois jours et trois nuits de suite
C'est ce que nous avons fait !!!

En ce qui concerne les huitres, je ne sais pas pourquoi, nos amis et mon frère et sa femme n'ont pas voulu que je leur raconte comment Pierre nous avait montré comment savoir si elles étaient fraiches.
Je te le dis à toi : en regardant le coeur palpiter après avoir soulevé la chair avec un scalpel...