jeudi 14 mai 2009

Perunoita ennen ja nytEnnen, kauan sitten, kovin kauan sitten, perunoita ei kasvanut kuin Perun Andeilla.

Nyt niitä löytää jo ympäri maailmaa, ja Ranska lienee tänäänkin kymmenennellä paikalla jos maailman tuottajamaat listataan.

Suomessakin syödään ranskalaisia perunoita - eikö vaan? Ranskassa taas syödään jonkun verrain perunoita englantilaisittain (à l'anglaise) eli keitettyinä, suomalaiseen tapaan.

Ennen perunat kylvettiin mies- ja hevosvoimin. Nykyään traktorit ja niihin liitettävät kylvökoneet hoitavat hommat hetkessä.

Ennen, ja vielä nytkin mutta vähemmässä määrin, perunat kylvettiin yhden perunan leveyden penkkeihin, mutta siitä on jo parisenkymmentä vuotta kun mm täällä Normandiassa ja myös vähän pohjoisempaan päin näin ensimmäistä kertaa kahden perunapenkin liittämistä yhteen.

Nykyään sitä näkee yhä enemmän.

Lisäisin vielä tähän että ennen ostimme mielellämme maailman parasta perunalaatua, bintje nimeltään, joka on ollut Ranskan lajikeluettelossa vuodesta 1935 lähtien. Sitä olen joskus ostanut Suomessakin, Helsingin Kauppatorilta, äitini kanssa ostoksilla.

Bintje on ainoa laatu jota voidaan käyttää mihin vaan. Sitä voi keittää, sitä voi paistaa, siitä voi tehdä perunalastuja ja ranskalaisia perunoita, ja myös perunalaatikkoa, mutta sitä ei voi pestä etukäteen niin kuin nykyään toivotaan. Sen lisäksi se on altis sairauksille, mm perunarutolle.

Siitä syystä on jo kauan kehitetty uusia lajikkeita. Näitä voi pestä jottei ostajan tarvitse liata käsiään, ja nämä eivät myöskään ole perunarutolle ja muille sairauksille yhtä alttiita kuin hollantilaisten kehittämä suosikkini.

Mutta sanon kuitenkin että jos itse saisin ja voisin valita, en käyttäisi muuta kuin pesemättömiä bintjejä. Ennen ja nyt. (Tosin jääkaapissani on tällä hetkellä Charlotte-lajiketta, sillä kaupasta on vaikea löytää "likaisia" bintjejä ja omat perunani on jo syöty - mutta nekin olivat Agata-lajia.)

41 commentaires:

hpy a dit…

Avez-vous la patate?
Ou en avez-vous gros sur la patate?

alice a dit…

Oui, j'ai la patate ou plutôt LES patates, tu sais les toutes petites venues de Noirmoutier, qu'on mange avec la peau et un gros morceau de beurre salé!

arleena a dit…

Voi miten muhevaa multaa, tekisi mieli upottaa kädet multaan.
Kuva oli niin täynnä kevättä ja kasvua, että tuijotin sitä pitkään ihaillen

claude a dit…

En ce moment, j'en ai gros sur la patate, mais cela ne m'empêche de l'avoir. Il faut bien.
Hier quand je suis venue chez toi, c'était encore l'escargot et je ne suis pas revenue, faute de temps.
Que vois je ce matin, encore un award !
Je ne sais pas à quel niveau est mon QI et je m'en balance. Contente d'avoir revu Phapha.

Liisa a dit…

Mielenkiintoinen tapa yhdistää penkit. En ole ennen kuullutkaan. Hyvän näköistä multaa.

Tarjuska a dit…

Hyvä aiha. Ei sitä tule aina ajateltuakaan, että perunaa ei kaikkialla ole ollutkaan. Hieman oudompia lajikkeita siellä päin. Itse suosin Van Goghia. :)
Upea kuvakin sinulla.

Pekka a dit…

Mitähän sitä syötäisiin ellei pottua olisi. Lanttua ja naurista kait. Tilaisin siis grillillä ranskalaiset lantut. No enpä oikein tiedä. ;-)

pomme a dit…

La patate toujours:) sauf le lundi matin...
Aiheesta ennen ja nyt tulee mieleen miten mun lapsuudessa vielä "tehtiin heinää", viikatteella ja haravalla heinäseipäille; ja nyt koneilta pukkaa vamiit paalit, muoviin käärittyinä.

Kaanon a dit…

Kirjoituksestasi tuli mieleeni lapsuus ja äidin ja isän keskustelut perunasta. Molemmilla oli oma lajike äidin Hätä-peruna ja isällä Lepola lajiketta. Molempia viljeltiin ja käytiin kiihkeitä keskusteluja, kumpi on parempi.
Niin oli ennen,nyt tytär aikoo ostaa seuraavaksi Bintjeä..

SusuPetal a dit…

Ennen
söin perunaa enemmän,
nyt
tosi harvoin.

aimarii a dit…

Kerroit faktatietoa potusta. Kiitos.
Minä muistan kyllä, kun kotonani pistettiin hevosen ja auran kanssa joskus kaksoisriviin perunat. Ei aina.
Oma perunasuosikkini on tällä hetkellä Rosamunda. Varhaisperuna Siikli on alkanut olla niin rumasti rupinen, että uusi, vastakaivettu perunakin pitää kuoria. Pinta on mössöä täynnä.
Toivottavasti peruna pitää makaroonien ja riisin ryntäyksessä puolensa.

Eija a dit…

Hieman onkin erilaista perunapeltoa kuin täällä. Olen kyllä perunafani, sitä tulee syötyä lähes päivittäin ja keitettynä. Rosamunda on lajike, mikä täällä kaupassa on aikas hyvä.

hanne virtauksesta a dit…

Tykkään perunasta, etenkin uusista..kohtahan niitä saadaan...mutta ehkä ne nykyisin on väkisin , nopeasti kasvatettuja, etteivät maistu enään kuten ennen...

Valkosipusiperunalaatikko on myös herkkuani...

Cergie a dit…

Ca c'est du travail d'équipe ou je m'y connais pas, il y a même le goelan embauché comme surveillant des travaux finis car il est bien connu que c'est pas celui qui a la plus grosse paie qui en fait le plus (le goelan va peut-être se faire une ventrée de vers de terre ?)
Cela me rappelle lorsque nous récoltions les patates (je ne me souviens pas de la plantation. Sûrement de moindre intérêt à mes yeux en ces temps). Notre unique rang de patates plutôt.
Mon père tenait les fanes, mon frère aîné bêchait, ma mère et moi ramassions. Et figure toi, tu ne vas pas me croire mais c'est authentique, que mon père disait qu'il avait le rôle le plus important : celui du cerveau !

Bon. Peux tu dire aux deux autres volatiles que mon message est prêt et se publiera automatiquement demain matin.
Merci.

Ina a dit…

Peruna on tosiaan muuttanut sekä muotoaan että statustaan. Ennen sitä syötiin joka päivä, nyt harvemmin, melkein kuin juhlaruokaa.
Mutta laatukin on muuttunut. Ennen uudet perunat tillin ja voin kanssa Juhannuksena olivat NIIIN hyviä. Nyt varhaisperunat tulevat kauppaan paljon aikaisemmin, mutta eivät maistu yhtään miltään. Itse asiassa Siikli maistuu enemmän uudelta perunalta, jopa ympäri vuoden. Siikli kiinteämaltoisena ei vain sovi joka paikkaan. Rosamunda on hyvä vaihtoehto uuniperunaksi.

Mia N a dit…

Oui, la pomme de terre, ei huono!

hpy a dit…

Alice, j'avoue ne jamais avoir goûté à la patate de Noirmoutier, pas en le sachant, en tout cas. Tu peux me dire que ce n'est pas bien.

Arleena, meilla on aika paljon maanviljelya laanissamme.

Claude, tu cours partout et tout le temps maintenant! Toujours pressée.

Liisa, saattaa olla etta kahden penkin yhdistamista kaytetaan vain siemenperunan tuottamiseen. Enole asiasta aivan varma, mutta sen tiedan etta mita lahemmaksi kylvetaan mita isompia perunoita, sita enemman saa pienia perunoita, ja ne taas antavat isoja jos ne kylvetaan tarpeeksi erilleen. (Joskus minusta tuntuu etta minusta on tullut potun asiantuntija vuosine mukana.)

Tarjuska, Van Gogh kuullostaa hollantilaiselta perunalta, mutten muista nahneeni sita taalla. Voin olla vaarassa kylla, taaltakin niita lajikkeita loytyy uskomattoman paljon.
Jopa omassa kotipuutarhassani kasvaa lajike joka viela ei ole virallisesti olemassa. Naga, tai jotain sen tapaista. (Muttei kerrota kenellekaan...)

Pekka, ranskalaiset lantut? Pitaisi ehka kokeilla! Olen laittanut joskus kukkakaalia samalla tavalla, eika se ole ollenkaan hassumpaa.

Pomme, l'agriculture n'a fait que changer en très peu de temps.

Kaanon, bintjet ovat NIIN hyvia, mutta tosiaan alttiita sairauksille. Niihin tulee helposti hometauti.

SusuPetal, mina syon UUDESTAAN perunoita. Pitkaan aikaan niita tuli valtettya, mutta nyt tekee taas mieli.

Aimarii, uskon kylla perunan pitavan puolensa. Sita voi valmistaa niin monella eri tavalla - eika pelkastaan keitettyna niin kuin ainakin ennen Suomessa melkein joka ateriaa varten. Silloin siihen kylla voi kyllastya.

Eija, Rosamunda on tuttu nimi, mutta olsikohan siksi etta meilla on mm Roseval, Bretagnessa kehitetty joka muistuttaa jonkun verran bintjea.

Hanne, en tieda kasvatetaanko ne vakisin nopeasti, vai onko kyseessa laadultaan varhaisperunat, sellaiset jotka eivat kesta sailytysta vaan jotka pitaa syoda heti. Niitakin on paljon. Talla mm Estima ellen vaarin muista.

Cergie, j'ai transmis le message à Phalacrocorax et Joli-Notte.

Ina, eiko Suomesta saatu joskus myos Tapio-nimista perunaa?

hpy a dit…

Blue, ei vaan hyva!

Reijo Valta a dit…

puikula on parasta, kunhan ei liian suureksi pääse.

Enpä ennen noin leveitä penkkejä ole nähnyt.

Muori a dit…

Bintje on hyvän makuinen peruna ja meilläkin sitä kasvatettiin, mutta oli liian tautialtis..
Nykyään on viljelyksessämme Timoa, Van Goghia ja Herthaa..
Tuollaisia leveitä perunapenkkejä ei sentään ole vielä vastaan tullut.
Minä en pidä pestyistä perunoista kaupan hyllyllä ja jos ylipäätään ostan perunoita niin ostan niitä multaperunoita :)
Meillä syödään todella paljon perunaa ja siihen ei kyllästy koskaan :)

savisuti a dit…

Kiitos perunatietoudesta! Sitä tulee nykyisin tosi harvoin syötyä missään muodossa, meillä kuluu paljon riisiä. Toki uudet perunat ovat asia erikseen, ne maistuvat ihanalta!

Inkataika a dit…

Muksuna oltiin monissa perunatalkoissa, joissa ämpäristä käsin heiteltiin perunat vakoon ja toinen tuli kuokan kanssa perässä ja peitti vaon. Vain suuremmilla viljelmillä oli sitä varten koneet tai hevoset. Niin se aika on mennyt Perusta ja menneestä eteenpäin.

Meripilvi a dit…

Peru ja peruna, tottakai! Empä olisi muistanutkaan mistä Monsieur Parmentier perunan Eurooppaan kuljetti vaikka olen tarinan kuullut monta kertaa. Kuvasta huokuu ihana pottumaan tuoksu, enkä voi varmaan enää syödä perunoita ajattelematta Perua:)

Topi-koira a dit…

Mäkin tykkään perunoista ja mulle on ihan sama, että minkä merkkisiä ne on, kaiikki maistuu yhtä hyvältä :)

Reija a dit…

Lapin puikula on huippuperunalajike. Direktiivipottu.

namaki a dit…

merci pour toutes ces infos que j'ai pu comprendre bon gré mal gré grâce à google translator ...

Viestintä Kylväjä a dit…

Postaus perusasioista. Ne eivät kovin paljoa muutu :)

Mick a dit…

Potatoes? I'll need a recipe. :)

Kutuharju a dit…

Onko tuolla pellolla noin väljät vaot? SIis tarkoitan, että eikö perunoita kannattaisi kylvää vähän tiuhempaan jotta tulis enempi potaattia? Olen ollut perunoita kylvämässä kerran tai pari (hrr, miten sormet oli jäässä) ja nostamassa monet monet kerrat, ah niitä lapsuuden riistokesiä :)

Tarolino a dit…

Hauskinta on vain, että englantilaiset eivät ollenkaan ymmärrä keitettyjen pottujen päälle. Paitsi siis jos ne keitetään jotta ne vois paistaa ja siellä suositaan lähes pelkästään jauhoisia pottuja.

Bintjeä saa todellakin ajoittain kaupoista Suomessa ja hyviä ovat (vaikka eivät niin hyviä kuin puikulat). Täällä kun saa vielä multaisia pottuja ja porkkanoita varsinkin kesäisin.

Tosi leveät vaot on kyllä. Ei noista viitsisi käsin niitä pottuja kaivaa esille mutta eihän se niin nykyään tapahdukaan, paitsi omassa perunamaassa punaisen tuvan pihalla.

Fifi a dit…

Les patates c'est tout bon, particulièrement les galettes !
:-)

De beaux engins et des sillons bien profonds.

Fifi a dit…

La nouvelle photo du profil est très sympathique. Ce sourire est très malicieux !
:-)

Delphinium a dit…

j'ai pas la patate mais j'ai vu des champs de patate aujourd'hui.

Bergson a dit…

J'ai vu un tracteur tombé dans les pommes

Lara a dit…

a great source of food, I guess :)

hpy a dit…

Reijo Valta, puikulaa en tunne, oliskohan se samanlainen kuin meidan ratte?

Muori, Suomessa olen tosiaan nahnyt viela multaperunoita mutta taalta niita on tosi vaikea loytaa.

Savisuti, Suomessa on tavat muuttuneet.

Inkataika, Perussa kylla kasivoimin viela.

Meripilvi, niin, miksei sana peruna voisi tulla Perusta eika paarynasta.

Topi-koira, saatko lihaa perunasi kera?

Reija, lahetapa minulle Lapin puikula maistettavaksi!

Namaki, j'ai des doutes quant aux translator, mais parfois on arrive à comprendre, c'est vrai.

Myllyniemi, potut muuttuvat huomamattamme. Vahan joka vuosi.

Mick, a recipe, for boiled potatoes? Put them in water, heat and don't let the water evaporate. Then eat!

Kutis, enpa tieda, en ole pottuviljelyn asiantuntija.

Tarolino, meillakin on oma pottumaa vaikkei ole punaista tupaa. Ja kasin ne sielta kaivetaan.

Fifi, oui, les galettes! Je n'y pense pas souvent.

Delphibium, tant mieux!

Bergson, dans les pommes des arbres?

Lara, most of us eat potatoes.

Olivier a dit…

comme je fais un regime (le 250.000 eme, j'hesite les patates ;o)) )

Catherine a dit…

A table disaient les mouettes, le banquet est ouvert !
Mon rêve ! Qu'un de mes enfants crie "A Table" et que je n'ai plus qu'à attendre d'être servie. Pour l'instant je tiens plutôt le rôle de la cuisinière-serveuse-plongeuse.....

M'man a dit…

HPY, onko tuollainen harvempaan perunan viljeleminen tata luonnon, maaperan vahempaa rasittamista varten? Myrkyt ja ylituotanto rasittaa maata niin, ettei pelloilta loydy enaa tavallista kastematoakaan... ( ja mitas multaa se on, jos ei madonpaata nay...)

Tiheampaan viljeleminen tuottaa tietysti enemman. Myrkkyja kaytetaan vastuuttomasti. Kuluttajalle on niin tarkeaa saada paljon, nopeasti ja pilkkahintaan... maanviljelijoilta asiaa kyselematta...tai luontoa huomioimatta...

Eli kasitan asian niin siis, etta kuvasi pelto on vastuullisen viljelijan pala maata???

Olen saarnani saarnannut...poistun takavasemmalle... ;))

hpy a dit…

Olivier, ça fait grossir, les patates? Je croyais que c'était la sauce!

Catherine, les mouettes se sont transformées en mangeuses de patates! Elles sont partout où il y a à manger.

M'man, mita olen itse nahnyt siemenperunanviljelyksesta, en usko siina kaytettavan paljon myrkkya jos juuri ollenkaan. Vaikka lehtiin ruiskutetaan "koko ajan" jotakin, tama jokin on mineraalioljya joka estaa hyonteisten purevan ja pistavan lehtia ja samalla tuoden mukaansa sairauksia. Homeen estamiseksi perunoihin laitetaan ennen istutusta jotain sinista homeenestopolya, mutta sita ei tietenkaan uusita kasvun aikana eika sita tule uusiin pottuihin.

Marjut a dit…

On ne perunavaot ja koneet muuttuneet siitä kun lapsena oli pakko ;) mennä perunannostoon sukulaisille ja muillekkin kyläläisille.
Bintje on hyvä peruna, itsellä sitä oli viime vuonna pari penkkiä, nyt vasta harkitsen laitanko perunaa vai ei.
Ja minulla tietysti toimii istutus ja nosto naisvoimalla ;)
Mukavaa viikkoa :)