jeudi 13 novembre 2008

Siideri / Cider / Cidre

Sen jälkeen kun omenat on kerätty syksyllä, tarvitaan siideriprässi. Sellaisia näki ennen vanhaan liikkuvan talosta taloon tähän vuodenaikaan, mutta siideriä ei enää valmisteta kovin paljon kotioloissa. Siideriä tarvitaan myös calvadoksen eli omenaviinan valmistusta varten, mutta siihen tarvitaan lisenssi, ja niitä on vain harvalla. Niitä ei voi enää periä vanhemmiltaan joten ne harvenevat yhä kunnes niitä ei ole enää kuin teollisuudella.


Cider is said to have been invented in Spain a long time ago, but it has become a very popular drink also in other countries. In France, both Brittany and Normandy pretend to be the best producer of cider. (They may both be right.) In Normandy the department of Calvados has given its name to the apple brandy made by double distillation of cider.



Par les temps qui courent,
ceux qui brassent de l'argent
deviennent tout aussi rares
que ceux qui brassent des pommes.
Mais il y en a encore!

35 commentaires:

Suffeli kuvailee a dit…

ompa hieno kuvasarja!
mukavaa loppuviikkoa!!

Anonyme a dit…

Jännä erilainen haastenäkemys. Suurempi kokonaisuus. En olekaan koskaan ennen nähnyt tuollaista vempainta. Kiitos esittelystä!

Hauska kommenttiohjeteksti oli tuossa yllä... En nyt sitten tiedä, tiedänkö oikeasti mitä olen sanomassa...! =O)

Anonyme a dit…

Photos intéressantes!

KooTee a dit…

Hieno homma, en ole tuollaista koskaan nähnyt. Ilman selitystä olis jäänyt minulle mysteeriksi.

Miss_Yves a dit…

Intéressantes photos à valeur
documentaire
.

Emiliane a dit…

Tout évolue .. je pensais que le pressoir était en bois comme dans mes souvenirs .. belles photos.
A bientôt ..

hpy a dit…

Emiliane, il y en a aussi en bois (je dois d'ailleurs avoir une photo quelque part dans mes cachettes) mais ici il s'agit d'une presse ambulante, tiré par un tracteur agricole.

hogrelius a dit…

Så smutsigt det ser ut!!! Men cider är gott när det är kallt. Numera använder jag bara cidervinäger och det är också gott!

Anonyme a dit…

Elles sont belles les photos. Des scènes de la vie quotidienne, j'aime beaucoup. Surtout la dernière. Pour le petit "poème", il y a encore beaucoup de quoi? d'argent? de pommes? :-)
Bises et bonne journée

Webradio a dit…

Bonjour Hpy !

Chez moi aussi "la presse" ou cidreuse est sortie...

C'est la qu'il faut goûter ce qui coule : futur cidre...

Euh, attention aux dégats !

A bientôt.

SusuPetal a dit…

Mmm, siideri maistuisi nyt. Kuiva siideri, kiitos.

Anonyme a dit…

Olipa kiva nähdä miten se tapahtui. Vähän kyllä epäilyttää nuo laatuvaatimukset, kun katsoo mistä sitä siideriä tulee. :)

hpy a dit…

Tarjuska, veikkaisin ettei siiderista tulisi mitaan jos pesisimme omenat saippualla! Miten kaymisprosessi saisi alkunsa?

Liisa a dit…

Onkohan meilläkin kiertäviä puristusyksiköitä? Hieno idea ja toteutus.

Inkivääri a dit…

Hieno ja mielenkiintoinen tutkielma!

Miss_Yves a dit…

J'ai ajouté un lien vers la laitière !

Anonyme a dit…

Siinäpä oli tutkielmaa. On se vaan tuo puristus kovaa hommaa. Onneksi on nuo koneet sitä varten. Hyvä kuvasarja.

Anonyme a dit…

Haa 2 kärpästä 1 iskulla ;) Hyvä kuvasarja valokuvatorstaihin ja tuosta lähtee varmaan mielenkiintoinen ääni, tuosta koneesta !

Sophisticate at Arms a dit…

Cider is also made in large quantities in Somerset, England. The cider made in farms by the old fashioned methods is known as scrumpy.

Anonyme a dit…

Is this a cider press? It reminds me of one.

Mick a dit…

Now you've gone and done it! I'm thirsty and only cider will do! :)

Wiltteri a dit…

Pisti janottamaan.. ;)

Hansu a dit…

Nyt ei tee mieli siideriä.

Bergson a dit…

bon je fais les galettes ou les crèpes ?

Olli a dit…

Calvados voittaa maultaan konjakin tullen mennen..

isopeikko a dit…

Jossain on mehuasemia, joihin voidaan viedä omenoita puristettavaksi jolloin niistä saadaan omenamehua = siideriä, tai siitä tulee siideriä / omenaviiniä kun siihen laitetaan hiivaa joka käyttää sokerista alkoholia ja hiilidioksidia. Tislaamalla sen siitä saisi calcadosia, niin ei saa tehdä. Soo soo. Pitää juoda viininä.

Jos joskus on asiaa Ålandiin niin siellä tehdään hyvää ålvadosia paikallisista ompuista Tjudön viinitilalla.

Marie-Noyale a dit…

Bon,c'est dramatique ,je me suis trop Americanisée...
quand j'ai vu le mot cidre ,je me suis mise a rever...jusque la tout va bien..
puis ensuite je me suis demandée si les machines et les grandes baches marrons passeraient l'inspection d'hygiene alimentaire!!!...
La ça ne va plus du tout...je n'ai pas envie de devenir..aseptisée!!!!!!!

Thérèse a dit…

Sympa, sympa.
Les photos n'auraient pas été si "propres" dans mon enfance ou le calva etait a 66 degres...

Unknown a dit…

huh. vääntää vatsaa.

PeterParis a dit…

Heureusement qu'il y en a encore!

namaki a dit…

ces photos sont très chouettes ... je peux sentir le cidre, enfin la pomme ! quand j'étais petite mon grand père qui avait eu une cidrerie dans le Calvados et qui ensuite vendait des toiles à marc... il revendait aussi du calvados et il m'emmenait dans les fermes près des alambics ! il y avait toujours de l'excellent cidre chez lui ... j'ai toutes ces odeurs qui me reviennent au nez avec ton reportage !merci ! ;-)

Anonyme a dit…

Jaha, det går på svenska också. Intressant att se en ciderpress på bild. Har aldrig sett en sådan i verkligheten. När jag bodde i England fanns där nog en pub som kallades The Cider Press. I England tillverkas väldigt mycket cider.

Oh-show-tah hoi-ne-ne a dit…

Hyvä vastaus haasteeseen.

Marguerite a dit…

Tu adaptes ton texte à ton public.
Les français n'ont pas droit aux explications techniques, c'est pas juste.

Markus Latva-aho a dit…

Onpas jotenkin julman näköinen laite:) Sottaista puuhaa...