mercredi 16 mars 2011

Vasikanpää

En tiedä syödäänkö (myydäänkö) Suomessa vasikanpäätä, mutta monen ranskalaisen mielestä se on suurta herkkua.

Helppotekoinen sen lisäksi. Ostin tällä kertaa puolikkaan pään valmiiksi rullattuna, ja leikkasin sen kahtia jotta se mahtuisi suurimpaan kattilaani. Pääpuolikas painoi pari kiloa.

Kylmään veteen vaan ja kun vesi on kiehahtanut sen annetaan kiehua vielä kymmenen minuttia ennen kun vesi heitetään menemään mutta pääpuolikas ei.

Ja sitten uudestaan kattilaan, sekä pääpuolikas että uutta kylmää vettä. Porkkana tai kaksi, sipuli mausteineen, tilkka viinietikkaa ja vähän veteen sekoitettuja vehnäjauhoja. Suolaa ja pippuria myös, tietysti.

Siitä vaan kiehumaan muutamaksi tunniksi. Mitä useampia tunteja, sitä parempi tulos. Vasikanpäätä tarjotaan usein gribiche kastikkeen kera. Sen saa fuskaamalla helposti tehtyä jos lisää majoneesiin (kotitekoiseen tietysti, ja ehdottomasti sokerittomaan) pilkottua suolakurkkua ja kananmunaa.

Vasikanpäätä voi syödä sekä lämpimänä että kylmänä, sekä eturuokana että pääruokana. Mieluiten ehkei sekä että.

***

Tête de veau.

***

Kalvhuvud.

23 commentaires:

Olivier a dit…

euhhh tete de veau toi meme, non mais alors.....

Françoise a dit…

Joli plat d'hiver , mais je n'aime pas du tout.Bonne journée.

ELFI a dit…

la tête ou les jambes?

claude a dit…

Je connais. Ma Mémé en fasait des fois. Il y a trois quatre ans, peutêtre un peu plus d'aillaurs, Ma Mama avait voulu retourner dans son pays voir quelques connaissances. Nous avons mangé de le resto du hameau où j'allais en vacances et elle avait commandé une tête de veau. Je n'en fais jamais, mon Chéri n'aime pas ça.

Cergie a dit…

"Parigot tête de veau
Parisien tête de chien"
(< "Le vieil homme et l'enfant" de Claude Berri)
Ils ne se fatiguent plus les bouchers ils utilisent des filets maintenant. Quoique... Les filets sont-ils moins lourds que la ficelle lorsque le plat est cuit et doit être servi ?

Marguerite-marie a dit…

quand j'allais dans les fermes de mes onles et tantes ou de ma grand mère parfois on avait une tête de veau...sans filet. Mon père adorait: je trouvais le spectacle de cette tête en direct live assez dégoutante.Mais si j'en crois certains meilleur tu ne trouves pas!

Daniel a dit…

Tête de veau! Tête de veau! en voici des propos...
Tu as invité J C ? LOL
Remarque tu peu m'inviter j'adore.
Bonne journée A +

✿France✿ a dit…

Je vais bien je bis de l'eau
Mais ce plat non merci donc je te le laisse PIOU PIOU PIOU bisou

Miss_Yves a dit…

Vinaigrette ?

Thérèse a dit…

Quand nos enfants étaient petits je les amenais voir les têtes de veau, de cochon et Cie dans les boucheries-charcuteries. Si tu avais vu leur tête! Par contre ils n'en ont jamais vues dans leur assiette avec ou sans filet.

SusuPetal a dit…

En ole syönyt, mutta kuulostaa hyvältä. Minähän syön tunnetusti mitä vaan.

Ina a dit…

Vasikanpäätä ei myydä Suomessa. Kuten ei utareitakaan, jotka kai Italiassa ovat herkkua. Minusta näyttää kuin oikeanpuoleinen vasikanpää kuvassasi hymyilisi. Onko niissä muuten aivot mukana? Suomessa ei myydä aivojakaan. Eräs unkarilainen ystäväni kaipasi Suomessa ollessaan kovasti vasikan aivoja, mutta niitä emme onnistuneet löytämään.

hpy a dit…

Ina, hullun lehman taudin jalkeen aivot otettiin myynnista pois. Nyt saa kai taas myyda, mutta ostamani paa oli aivoton. En tieda sopisivatko aivot tuohon valmistukseen. Utareita olen nahnyt myynnissa, maistanut mutten juuri pitanyt herkkuna. Kaikenlaisia ihmeellisyyksia syomme kuitenkin.

Missive, sauce gribiche.

Claude, DD aime bien, lui, comme JC.

Daniel, je vais vous inviter en même temps alors! Toi et JC.

Mick a dit…

I can tell you right now, there aren't enough carrots in there.

Bergson a dit…

je voudrait pas critiquer mais le français est une langue explicite
car 12 lignes pour dire tête de veau ..

Liisa a dit…

Ei näy kaupoissa, mutta reseptisi kuullostaa hyvältä. Mitä ihmeellisyyksiin tulee, joillekin vasikan kielikin on liikaa...

Nefertiti a dit…

pas trop mon truc comme plat,c est ecrit en quoi au dessus ? ;O)

isopeikko a dit…

"Sipuli mausteineen"... peikko ei tiennyt että sipulissa on mausteita. Tuossa ne taitaa olla neilikkaa? Hassua :)

Kutuharju a dit…

Apua. Hmmm, iso huojennus kuitenkin ettei ollut aivoja mukana, sitähän voisi vaikka tyhmistyä jos syö ÄO:ltään alempaa otusta, ha haa. No joo, Kutis-huumoria taas. Itse asiassa ei välttämättä huumoria. Väitetäänhän että ihmisen kehittyminen näinkin älykkääksi olennoksi perustuu kannibalismiin... iiik, toisten älykkäiden aivoja syömällä, ja tietty, rikkaasti proteiinipitoista ravintoa nauttimalla. No joo, en ihan kaikkea usko mitä luen. Mutta entä jos....?

Chang la sagesse a dit…

Bonjour

C'est en postant un message pour Flo que je découvre les blogs de ses amis les uns après les autres ! Je me suis baladée sur le tien avec beaucoup de plaisir !

Bonne continuation

Amitié
Chang et sa maman

medazerou a dit…

Rien à signaler sauf une bonne et heureuse nuit.

Solange a dit…

Et il souri en plus! J'aime mieux ne pas reconnaitre l'animal.

Sirokko a dit…

Rullattu pää.. siis kalloton ja aivoton, ihme että jäljelle jää tuonkin verran rullattavaa.
Eipä ole tuota tarvinnut maistaa, lampaanpää on riittänyt tähän asti.